Leaky Gut – Apakah Leaky Gut Dan Bagaimana Anda Memperbaiki?

Temui Tanda-tanda Anda Mungkin Mengalami Daripada Mempunyai Gut Leaky!

Apa itu Leaky Gut?

Apa itu Leaky Gut?

T jawapan ringkas ringkas untuk usus bocor adalah permeabiliti hiper usus. Beberapa kata-kata yang sangat menarik bermakna perkara-perkara itu

melalui dinding usus kecil yang tidak sepatutnya dibenarkan.

Tetapi mari kita buat seminit.

Saluran pencernaan anda bermula di mulut anda dan berakhir di bahagian bawah anda. Ia seperti tiub yang panjang, sesak , kadang-kadang lebar, masa lain sempit. Tiub ini adalah membran mukus, seperti kulit anda, tetapi terkandung di dalam badan anda dan bukannya menutupi bahagian luar tubuh anda.

Dan seperti kulit anda, ia bertindak sebagai penghalang perlindungan . Dalam kes ini, ia memisahkan badan anda dari apa sahaja yang anda makan atau minum, dan juga dari bahan selepas pencernaan atau bahan tahi. Selain itu, setiap bahagian tiub ini mempunyai tugas khusus sendiri.

Secara teknikal, apa yang ada di dalam tiub, berada di luar badan anda, walaupun kita tidak biasanya berfikir tentang hal itu. Kerana saluran pencernaan anda agak seperti kulit dalaman.

Bermula untuk mendapatkan gambar sekarang?

Salah satu pekerjaan besar usus kecil anda adalah untuk menyelesaikan proses pencernaan dengan terus memecah makanan yang anda makan ke dalam zarah yang lebih kecil dan lebih kecil. Dan kemudian, ia menyerap nutrien daripada makanan itu.

Sindrom Leaky Gut

Dan ia mempunyai pekerjaan yang besar juga. Ia sepatutnya menyimpan bahan berbahaya di dalam tiub, di mana ia tidak boleh menyebabkan terlalu banyak masalah untuk sistem imun anda.

Perkara seperti kuman buruk, toksin, dan zarah makanan yang masih terlalu besar untuk digunakan oleh tubuh anda.

Untuk melakukan ini, usus kecil anda perlu telap sampai ke tahap tertentu. Ia perlu untuk membolehkan nutrien yang anda perlukan, termasuk air, untuk masuk ke aliran darah anda supaya ia boleh digunakan untuk pengeluaran tenaga, pembaikan sel, dan lain-lain fungsi yang diperlukan.

Anda boleh mengatakan ia diprogramkan untuk membuka pintu apabila kata laluan yang betul diberikan. Dan hanya orang yang baik – nutrien – mempunyai kata laluan.

Tetapi kadang-kadang, lapisan usus kecil menjadi rosak. Jalur komunikasinya boleh gagal dan kata laluan mendapat kacau. Pintu-pintu gerbang itu boleh dibuka macet, atau ditutup. Dan itu menjadi masalah yang lebih besar.

Apa yang kelihatan seperti Leaky Gut?

Apa yang kelihatan seperti bocor?

Sindrom Leaky gut dikatakan mempunyai gejala termasuk kembung, gas, kekejangan, kepekaan makanan, dan sakit dan sakit. Tetapi ia adalah misteri perubatan, "kata ahli gastroenterologi Donald Kirby, MD.

Dan sebenarnya, anda tidak boleh menyalahkan doktor kerana keliru

Gatal leaky boleh kelihatan seperti begitu banyak penyakit. Kebanyakan mereka, anda tidak akan biasanya mengaitkan dengan pencernaan.

Kita boleh menambah kegatalan kronik, ruam, dan masalah metabolisme, masalah mood, kepala kronik, kembung perut, dan pelbagai alahan kepada senarai gejala ini. Dan itu hanya hujung gunung es.

Keadaan Klinikal dengan Banyak Diagnosa

Tidak sukar untuk membayangkan bahawa gangguan pencernaan mungkin disebabkan oleh usus yang bocor. Cirit-birit, sembelit, GERD, gas dan kembung, sensitiviti makanan, gastrik, kolitis, penyakit Crohn, seliak, IBS, intoleransi gluten, pancreatitis, hepatitis … Ini semua berkaitan dengan saluran penghadaman.

Oleh itu, ia bukan lonjakan mental yang besar untuk membuat sambungan. Namun begitu sukar untuk dipercayai, usus bocor juga boleh muncul dalam banyak cara lain.

Masalah kulit seperti ekzema, psoriasis, rosacea, gatal-gatal, jerawat remaja dan jerawat kistik.

Musculo-skeletal gangguan , termasuk sakit sendi, sakit otot dan kelemahan, fibromyalgia, sindrom keletihan kronik, dan osteoartritis.

Gangguan auto imun seperti alergi, artritis dan arthritis rheumatoid, diabetes jenis 1, sensitiviti hiper, Lupus, jangkitan kerap atau demam gred rendah.

Penyakit kardiovaskular , termasuk aterosklerosis, arteriosklerosis, tekanan darah tinggi, dan paras kolesterol tinggi.

Gangguan neurologi seperti sakit kepala, migrain, kognisi miskin, "kabus otak," autisme, kemurungan, kecemasan, ADD, OCD, MS, Alzheimer, Parkinson, dan RSD / CRPS.

Sindrom Gut yang bocor

Kami belum selesai.

Ketidakseimbangan hormon termasuk PMS, sista ovari, rambut muka yang berlebihan pada wanita, peristiwa yang membawa kepada histerektomi, gangguan tiroid, dan keletihan adrenal.

Penyakit pernafasan seperti asma, demam hay, masalah sinus, kesesakan hidung kronik atau hidung berair.

Dan mungkin isu perut bocor yang paling meluas?

Obesiti. Ia berleluasa di dalam masyarakat kita. Dan ironinya, kurang berat badan kronik dikaitkan dengan masalah usus juga.

Apa yang menyebabkan kerosakan ini? Bagaimana anda mendapat usus bocor di tempat pertama?

Bahkan komuniti perubatan bersetuju bahawa usus bocor tampaknya dikaitkan dengan diet anda. Dan sebagai syarikat menjadi lebih baik dalam membuat makanan lebih mudah, pemakanan seolah-olah berjalan di tepi jalan untuk mendapatkan lebih banyak ruang untuk keuntungan.

Maksud saya, lihat saja akronim: S tandard A merican D iet. SAD.

Sekiranya diet anda dipenuhi dengan makanan yang diproses, gula, bahan kimia, dan lemak trans, dan rendah serat dan nutrien sebenar, maka ya. Nutrisi yang kurang daripada-ideal mungkin menjadi penyebabnya.

Tekanan kronik juga telah dikaitkan sebagai kemungkinan penyebab usus. Ini seolah-olah menjadi besar kepada saya, kerana simptom-simptom usus yang bocor yang kita bicarakan kelihatan agak tertekan.

Apabila terdapat tekanan di luar dari pekerjaan, sekolah, perhubungan, kewangan, dan semuanya memberi makan kepada dirinya sendiri … Wow, itulah satu kesenangan yang saya tidak mahu naik.

Terdapat juga masalah dengan campur tangan perubatan yang bertujuan untuk memperbaiki masalah kesihatan yang lain.

Ubat refluks asid (PPI) dan antacid mengurangkan jumlah asid di dalam perut anda. Tetapi anda memerlukan asid untuk mencerna protein.

Ironinya, banyak masa dalam kes-kes pedih ulu hati, paras asid perut sebenarnya terlalu rendah, dan tidak terlalu tinggi, seperti yang anda fikir secara semula jadi.

Jumlah asid hidroklorik yang betul perlu hadir supaya seluruh pencernaan anda dapat berfungsi dengan cara yang sepatutnya. Tambahan pula, protein itu perlu dipecahkan supaya badan anda dapat menggunakannya. Dan anehnya, asid perut adalah barisan pertahanan pertama badan anda terhadap virus, bakteria berbahaya, dan parasit.

Berlebihan antibiotik adalah punca masalah usus . Mereka kadang-kadang perlu, tetapi mereka akhirnya membunuh bakteria yang bermanfaat bersama dengan yang berbahaya. Yang boleh menyebabkan keseimbangan mikrob anda menjadi jalan keluar dari pukulan. Ini dikenali sebagai dysbiosis.

Radiasi, kemoterapi, dan ubat-ubatan lain boleh menyebabkan kebolehtelapan hyper usus kecil. Tetapi ubat-ubatan biasa seperti aspirin dan NSAID lain (bukan anti-steroidal anti inflammatories) merosakkan lapisan usus. Ingatlah bahawa ubat-ubatan ini telah lama dikaitkan dengan ulserasi dalam saluran pencernaan.

Rawatan Untuk Leaky Gut

Senarai Semak Leaky Gut

Tidak ada rawatan perubatan standard untuk usus bocor. Kerana, hei, jika tidak ada, bagaimana anda boleh merancang rawatan untuk itu, bukan?

Jika anda telah membaca sejauh ini, saya pasti anda akan bersetuju bahawa usus bocor ada. Dan bahawa ia mempunyai banyak komponen, terdapat beberapa isu yang perlu ditangani untuk menyembuhkannya.

Tidak ada rawatan alternatif yang standard , walaupun, kerana setiap kes sedikit berbeza. Kami semua makhluk unik dengan keperluan unik.

Tetapi ia cukup selamat untuk mengatakan merawat usus bocor memerlukan mengamalkan diet yang bersih, bebas dari makanan keradangan, pemanis buatan, dan toksin lain.

Mengurangkan tahap tekanan anda adalah penting , terutamanya ketika anda sedang berusaha sembuh.

Ini mungkin bermakna mengubah beban kerja anda, membuang diri dari keadaan hidup yang tegang, meminta pertolongan dengan tugas harian anda. Latihan dan meditasi boleh membantu dengan ini.

Sesetengah orang juga dibantu oleh kaunseling atau psikoterapi.

Mendapatkan ubat-ubatan yang merosakkan boleh menjadi rumit. Anda perlu mendapatkan bantuan doktor anda dengan ini. JANGAN cuba untuk melakukannya sendiri. Melangkah "ayam belanda sejuk" dari ubat-ubatan yang berkuasa ini boleh membawa kesan yang sangat berbahaya.

Mengambil suplemen pemakanan yang sesuai untuk keadaan tertentu anda boleh menyembuhkan usus anda lebih cepat daripada tanpa mereka. Doktor holistik atau pengamal kesihatan anda boleh membantu anda dengan itu.

Sekarang Terserah kepada Anda

Kesihatan usus

Oleh sebab usus berlubang berisiko gejala dengan begitu banyak gangguan lain, boleh menjadi sukar bagi doktor anda untuk membuktikan dengan tepat apa ujian dijalankan . Atau apa pakar untuk merujuk anda.

Jadi sesetengah orang tidak pernah mendapat diagnosis, dan tiada apa yang dilakukan untuk memberi mereka kelegaan. Dan yang lain mendapat diagnosis yang memerlukan intervensi farmaseutikal yang serius. Yang baik jika itu yang anda perlukan untuk menjadi baik.

Sudah tentu, anda perlu mendengar apa yang dikatakan oleh doktor anda.

Adakah anda mempunyai beberapa (atau banyak) gejala di atas? Jika anda lakukan, maka kemungkinan besar ya, anda mempunyai usus bocor. Anda juga mungkin mempunyai satu atau lebih gangguan yang menyertainya.

Tetapi bagaimana jika menyembuhkan usus bocor anda juga boleh berbalik, atau sekurang-kurangnya, memperbaiki diagnosis yang lain?

Bagaimana jika anda tidak perlu mengambil risiko mengalami semua kesan sampingan yang datang dengan rawatan farmaseutikal?

Mungkin anda harus mempertimbangkan membetulkan kebocoran itu terlebih dahulu.

Langgan Surat Berita kami!

Langgan Surat Berita Leaky Gut Sebagai pelanggan, anda akan menerima:

– Maklumat mengenai meningkatkan kecergasan dan kesihatan anda! Anda akan menerima petua, idea dan sokongan berguna untuk membantu anda terus berjalan.

– Pemberitahuan mengenai produk baru, kemas kini kepada produk yang mungkin anda miliki, seminar dan tawaran penjimatan khas.

sertai kami sekarang

Kami menghormati privasi anda

Watch Video Ini Terlalu!

Klik Di Sini untuk Ketahui Lebih Lanjut!

  • November 19, 2017
Click Here to Leave a Comment Below 0 comments
%d bloggers like this: